Branje po izbiri

Matevž Kos

Novi pristopi (2004) • esejistika

Matevž Kos se je rodil leta 1966 v Ljubljani. Diplomiral je iz primerjalne književnosti in filozofije, kot literarni kritik, esejist in urednik je deloval pri reviji Literatura in na časniku Delo. Branje po izbiri je njegova četrta knjiga. Kritiški teksti, zbrani v tej knjigi, obravnavajo esejistična dela slovenskih piscev iz več o knjigi

De te fabula narratur, kajpada.

Predstavitev knjige

Matevž Kos se je rodil leta 1966 v Ljubljani. Diplomiral je iz primerjalne književnosti in filozofije, kot literarni kritik, esejist in urednik je deloval pri reviji Literatura in na časniku Delo. Branje po izbiri je njegova četrta knjiga. Kritiški teksti, zbrani v tej knjigi, obravnavajo esejistična dela slovenskih piscev iz let 2001–2004. Izjema sta dva tuja avtorja, ki delno ali v celoti govorita o slovenskih zadevah. V primerjavi s prejšnjim kritiškim izborom Kritikami in refleksijami (2000), je Branje po izbiri, tako formalno kot tematsko, bolj homogeno.

Matevž Kos

Matevž Kos (Ljubljana, 1966) je literarni zgodovinar, kritik in esejist. V letih 1993–1998 je bil odgovorni oziroma glavni urednik revije Literatura, od leta 1998 je urednik njenih knjižnih zbirk Novi pristopi in Labirinti. Diplomiral je iz primerjalne književnosti in literarne teorije ter filozofije. Leta 2001 je doktoriral na ljubljanski Filozofski fakulteti, kjer je danes redni profesor na Oddelku za primerjalno književnost in literarno teorijo. Za svoj knjižni prvenec Prevzetnost in pristranost (1996) je prejel nagrado Marjana Rožanca za esejistično knjigo leta, za monografijo Poskusi z Nietzschejem (2003) pa Zoisovo priznanje Republike Slovenije za pomembne znanstvene dosežke. Je avtor šestih knjig (tri so izšle tudi v hrvaškem prevodu), številnih razprav, esejev in literarnih kritik, pripravil in komentiral je tudi nekaj antologijskih izborov (V. Taufer, S. Kosovel, M. Dekleva, F. Nietzsche, mlada slovenska poezija, The Slovenian Essay of the Nineties). Za mednarodni zbornik Postcommunism, Postmodernism, and the Global Imaginaiton (East European Monographs, Columbia University Press; ur. Ch. Moraru), ki je izšel leta 2009, je napisal razpravo The Anxiety of Freedom: Contemporary Slovenian Literature and the Globalizing/Postmodern World.

Druge avtorjeve knjige

Izdelava: Pika vejica