Akacijev drevored

Dušan Merc

Prišleki (2006) • kratke zgodbe

V risu zdajšnjega slovenskega zgodbarstva je nova zbirka Dušana Merca brez dvoma imenitno avtorsko dejanje. Preizkušeni romanopisec v njej z nekakšnim kontemplativnim podtonom, a z navdušujočim esprijem preigrava različne univerzalije, kot se kažejo in jih izzivajo večinoma novodobni tukajšnji protagonisti, še najbolj v ospredje pa je postavljeno njihovo premišljanje ob več o knjigi

Pred dvema letoma je skoraj čisto na vrhu, na grebenu, malo na ono drugo stran, kjer je barje in kjer ni visokih hiš in se vrha hriba ne more nadzirati s stolpnice, opazil malo, skrito gnezdece, ki sta si ga morala splesti dva zaljubljenca za svoja srečanja.

Predstavitev knjige

V risu zdajšnjega slovenskega zgodbarstva je nova zbirka Dušana Merca brez dvoma imenitno avtorsko dejanje. Preizkušeni romanopisec v njej z nekakšnim kontemplativnim podtonom, a z navdušujočim esprijem preigrava različne univerzalije, kot se kažejo in jih izzivajo večinoma novodobni tukajšnji protagonisti, še najbolj v ospredje pa je postavljeno njihovo premišljanje ob tem, ko tako ali drugače poskušajo kršiti pravila. Tista »velika« in večnostna.

Junaki tokratnih Merčevih zgodb so ljudje brez fluidnosti, nekako so vdani v svojo danost, potopljeni so v posebej strukturirani svet, ki jih največkrat vsaj omejuje, če ne celo duši, a nanj pristajajo, njihovo včasih besno iskanje avtentičnosti, iskanje izhoda, prestopa v pristnost, v svet, kjer bi se vse lahko dogajalo s pravo mero, pa ima temeljno napako – zdi se, da so za moč akcije enostavno prikrajšani, krivca za to žalostno dejstvo pa sploh ni videti. Njihov svet je zato zapolnjen s posebno obremenjenostjo, blokiranostjo, apatičnostjo, njihova sprijaznjenost z nepotešenostjo v nekaterih primerih učinkuje skoraj kot religija. In tako je s posebnim pogledom ilustrirano študentovo vdajanje meseni skušnjavi oziroma polsorodniški stanodajalki v Akacijevem drevoredu, podobno je z omahovanjem med konformizmom malomeščanskosti in nekakšno arhetipsko naturnostjo v zgodbi Nad morjem sivi oblaki. Merc niza zgodbe o ujetosti (Game Boy) in zgodbe o manj običajnih, a razumljivih izhodih iz nje, takih in drugačnih (Odmev reči). Avtorjeva umetnost zgodbe stavi na domiselno izbrane »settinge«, a tisto, kar Merčevo prozo enostavno povzdiguje na vrh tovrstne podalpske produkcije, je preprosta nespregledljivost, da jo tako rekoč razganja od slasti fabuliranja. Elegantna, brutalno prepričljiva, a hkrati zadržana proza, ki tudi o vsakršnih drastičnostih govori slogovno prefinjeno in z redko branim tipom ironičnosti.
Igor Bratož

Druge avtorjeve knjige

Izdelava: Pika vejica