Novak, Drab, Jež

12. 2. 2013 ob 18.30

Na drugem večeru Mimoglasja bosta v Klubu Daktari nastopila pesnika Franci Novak in Mitja Drab. Večer bo zaključil Andraž Jež, ki bo s tovariši iz Rdečega zmaja (video) premierno izvedel skladbo “Kolenin” z elementi zvočnega performansa. Poleg Ježa, ki bo igral trobento, bodo nastopili še Aljaž Zupančič (pozavna), Domen Slovinič (tolkala), bralci Klara OtropecNejc Slukan, Ana Pepelnik, Andrej HočevarNina GostišaArne Zupančič in Lun Sevnik ter morebitni drugi tovariši.

Skladba “Kolenin”, po avtorjevi razlagi, v nanašanju na Majakovskega reafirmira neposreden, plakatni format angažmaja kot nasprotje meščanskemu larpurlartističnemu umikanju iz realnosti. Ekonomske in družbeno-politične razmere v Evropi postajajo že groteskne. Radikalna situacija pa, kot je vedel že tovariš Lenin, ki mu je skladba posvečena, zahteva radikalne ukrepe.

Hkrati skladba z elementi performansa in zvočne poezije prevprašuje možnosti komunikativnosti avantgardne umetnosti, posebno glasbe, z osredotočanjem na primarni stik s svojim časom in publiko in s hkratnim zavračanjem populističnega nižanja kriterijev umetniškega dela in namenske komercialne všečnosti.