24/1

Telesna vzgoja. Film

Zsófia Bán

(stolp, skok, naprej, nazaj, delfin, auerbach, z iztegnjenim telesom, ščuka, skok skrčno, položaj prosto, salto, vijak, položaj rok, nalet, odskok, položaj letenja z odročenjem, potopitev, skok z naletom, ponovitev, guncanje, ponovitev z naletom, s sklenjenimi rokami, špičke, iztegnjene roke nad glavo, stopnja težavnosti, obvezni skoki, skoki po prosti izbiri, sodnik, glavni sodnik, sinhroni skoki, pritožba, žrebanje, kazen, kazenska točka, skok z napako, močan veter, napačna razglasitev skoka, skok pred startnim signalom, izgubi ravnotežje, skoči iz ravnine, pogled od strani)

1.

Samo pripraviš se na skok in narediš običajno. Ni treba preterati. Recimo, počiš auerbacha (renversé), to imajo po navadi radi. Lepo, čisto. Tako kot lani v Sydneyju. Čeprav je tam, če govorimo po resnici, puf, potegnil veter, čeprav sodnik tega ni razglasil. Lahko bi ga utopila v žlici vode. Ali pri priči kar tam, v bazenu za umetnostne skoke. Naj vidita država in svet, kako se v bazenu za umetnostne skoke utopi sodnik za umetnostne skoke, ki ni sposoben zaznati vetra (vent). Pa vendarle je bil tudi ta skok prava bomba, z odročenjem (la trajéctoire) sem let malo poravnala, vodno gladino pa presekala (pénétration dans l’eau) že kot boginja. Ženski Pozejdon. Pozejdonna. Tudi tukaj piha precejšen veter (vent fort). Na takšni višini, seveda, kaj pa si mislil. Kljub vsemu je treba narediti skok. In to brezhibno. Ni ponovitve, ni skoka z napako, ni pritožbe, ni novega žrebanja. Je samo brezhiben skok.

2.

Samo pripraviš se na skok in narediš običajno. Ni treba preterati. Recimo, počiš vijak (tire-bouchon), skok je preprost, pa vendar je kaj videti. To imajo po navadi radi. Tako, kot si naredila v Atlanti. Publika je rjovela, takrat si prvič nastopila v ameriških barvah. Bili so ti hvaležni, navdušeni, pravi poznavalci. Cenili so, kar si naredila za domovino. Za svojo novo domovino. Ne sprašuj, kaj tvoja domovina lahko stori zate, ampak kaj lahko ti storiš za domovino. Jaz lahko ponudim popoln vijak. Za prejšnjo domovino kljub temu ni bil dovolj popoln. Zanje ni nikoli nič dovolj popolno. Kdor prinaša samo srebro ali celo bron, naj ne hodi domov. V redu, nisem šla. Naj skoči vanje cirkuška bolha. Treba bi se bilo odločiti, ali naj skočim z rokami naprej(plongeon en équilibre). Če bo snemala televizija, pajade bo snemala, je videti lepše. Toda v tem vetru morda ne bi bilo treba tvegati. Ne smeš izgubiti ravnotežja. Prav zdaj skočiti iz ravnine bi bila usodna napaka. Ne, samo pripraviš se na skok (position de départ) in narediš običajno. Publika bo tudi zdaj rjovela. Proga domovine.Hvaležni bodo, navdušeni, pravi poznavalci.

3.

Samo pripraviš se na skok in narediš običajno. Morda lahko malce preteraš. Recimo, počiš salto (plongeon périlleux). Ob njem čisto ponorijo. Resda ti gre z guncanjem na skakalni deski (rebondir sur le tremplin) običajno bolje od rok, s stolpa manj dobro. Ali ne čisto takoj. Vendar je tukaj stolp, priložnost pa enkratna. Treba je premisliti. Predolgo seveda ne moreš mečkati. Odločiti se je treba. Zdaj, takoj. Hkrati pa bi bilo lepo, če bi te doma videli, tisti, da znaš tudi s stolpa že kot prvi skok skočiti salto. Naj jih zadene kap. To bi bilo zame najlepše zadoščenje. Videli bi, kaj so izgubili. Videli bi, da so oni izgubili, jaz pa sem zmagala. Ajde, če že ne z guncanjem, v naletu (l’elan) bi pa že lahko opravila, kot je treba. Samo improvizirani prostor za nalet bi morali zgraditi zraven. Z mizami, stoli, nekaj takega. Ne, mislim, da za to ni več časa.

4.

Samo pripraviš se na skok in narediš običajno. Ni treba preterati. Recimo, počiš delfina (retourné). Ljubljenčka otrok in žensk. Delfin je najljubša vodna žival. In najljubša žival v zraku? Zdaj bom to jaz, za droben hip. Kraljica zraka, ljubljenka zraka (chouchou de l’air). Za tisto petnajstminutno svetovno slavo, skrajšano na petnajst sekund. Morda ne bo trajalo niti toliko. Kdo ve, navsezadnje smo tudi precej visoko. Ali pa dovolj visoko za to, da bi ustvarila nekaj trajnega? In kaj bo, če me ne ujame kamera? Če me ne posname? Če ne bo nihče videl popolnega skoka? Boš vsaj imela dober občutek, da si ustvarila nekaj popolnega. Ti boš vedela. Tudi to je dovolj. No, gremo.

5.

Samo pripraviš se na skok in narediš običajno. Malo lahko preteraš ali skočiš samo naravnost navzdol, nič ne preteraš. Recimo, počiš ščuko (carpée). Čista vrsta. Najlepše so najpreprostejše stvari, kdaj pa kdaj pa tudi najtežje. Navidezno jih je lahko izvesti, toda za popolno izvedbo se mora vse lepo sestaviti. Koncentracija, ravnotežje, pravi zamah. Skok v položaju ščuke na glavo, kdo ga ni poskusil kot otrok? Vendar obstajajo stvari in obstajajo težavnostne stopnje (coefficient de difficulté, CD). Obstajajo stvari, ki jih je mogoče narediti samo na določen način. Obstajajo pa tudi stvari, ki jih je mogoče napraviti na različnih težavnostnih stopnjah, celo z različnimi odtenki. Lahko skočiš s sončnega, travnatega brega jezera, lahko skočiš s skale v morske valove, lahko skočiš z graciozno usločenega, kasneje bombardiranega kamnitega mostu, po vsej verjetnosti v brzečo reko turkizno zelene barve, s čolna v leno, mlačno vodo mrtvega rokava reke, s startnega kamna v bazen sanatorija z gorsko hladno vodo, z očetovih ramen v jezero konec poletja, v bazen z zdravilno vodo v sosednji vasi, četudi piše, da je skakanje v vodo prepovedano, z jadrnice v morje, ki liže obale otoka v južnem morju, lahko je tako, lahko drugače, samo eno ni mogoče: skočiti nemarno, skočiti zanikrno. Vedno je treba skočiti natančno. Disciplinirano.

6.

Samo pripraviš se na skok in ga izvedeš. Običajno. Nič ne preteraš. Počiš skok skrčno (groupée). Nobenih for. Finte v levo, desno. Ne slepiš jih s tem, da bodo videli nekaj takega, ob čemer bodo omedleli. Toda kdor ima oči za to, bo videl, kaj si je ogledal. Cenil. Kdor ne bo, mu je tako ali tako vseeno. Zadovoljil se bo s senzacijo. Da je nekega dne videl tudi nekaj, česar ne bi bilo treba. Nekaj posebnega. Nekaj običajnega. Nekaj, kar je mogoče videti samo pod nadzorom staršev. A bistvo bodo razumeli samo posvečeni. Tisti, ki vedo, razumejo. Ali ni tako z vsem, vsakokrat? In tako je prav. Ni treba, da vsi vse razumejo. Preveč informacij te zabaše kot kamenčki žep plašča. Lahko te zadušijo. Zataknejo se ti v grlu kot ribja koščica med hrano, ki ti zaradi pravilno izvedenega Heimlichovega prijema nenadoma izleti iz žrela, nazaj na prostost. Samo navadna skrčka, nič več. Pripraviš se na skok, skočiš skrčko.

7.

Pripraviš se na skok, ga izvedeš. Običajno. Un petit preteraš. Zgradiš oder s skakalno desko (tremplin), se že najde deska v kakšni od teh stavb. Nalet (elan), malo se zaguncaš in zložiš dupli salto. Salto, da jim vzame sapo. Še glavni sodnik vstane in zaploska. Mimogrede, kdo je tukaj glavni sodnik. Pogledala bom, koga je treba tukaj očarati. Zaslepiti. Začarati. S kom neki imamo opravka. Kdo organizira ves ta performans. Rad ima senzacionalno (spectaculaire), vidim, toda tokrat se malo prenareja. Preveč. Kot je rekla Renéejeva babica, ko je prvič videla Empire State Building. Takšne stvari izzivajo božjo jezo (le bon Dieu), je rekla. Zaradi njih so same težave. Naravnost kličejo težave. Tako je govorila. Renée je bila modra ženska. Ko bi jo le večkrat poslušala. Toda Renée tudi umetnostnih skokov ni marala. Tudi o njih je menila, da privabljajo nesrečo. Težavam pa se ni mogoče vedno izogniti. Pridejo same od sebe. Skočiti pa je treba (nécessaire).

8.

Pripraviš se na skok itd. Improviziraš v letečem položaju z odročenjem. Kajpada, izvedeš noro improvizacijo. Bistvo je, da ti vodiš na tabeli. Da bi vedno predvajali samo tebe, da bi tvoj skok gledal ves svet, spet in spet, da bi ta posnetek vsakič znova v neskončnost prevrteli nazaj. You will be a star brez debate. Mega star. Vzor neke države, American idol. Ne bo več pomembno, ali s skokom prislužiš zlato, srebrno ali bronasto medaljo. Vredna bo vsega denarja. To bodo hoteli vsi videti. Ponoči, podnevi, v počasnejšem, hitrejšem ali povečanem posnetku, v barvah, črno, belo. V tem skoku bo vse. Tako bo zapleten in sestavljen, da nanagloma ne bodo mogli določiti niti njegove težavnostne stopnje (coefficient de difficulté, CD). Okrog jih bo prinesla. Okrog česa?

9.

Samo pripraviš se na skok. Kar tako. Samo da bi videli. Samo da bi videli, da je mogoče tudi tako. Da ni treba nujno cviliti od strahu. Da se ni treba nujno zdruzniti od strahu vase kot kalifornijske rozine. Ne razlagati, kot da bi se zgodila kakšna huda stvar. Ampak v tem videti možnost. Dar. Darilo, vseeno. Tukaj je, zgrabi ga, to je dar. Prikloniš se, bledo nasmehneš in ga vzameš. Sprejmeš ga, razumeš? Obstaja trenutek, ko ga je treba sprejeti. Ne moreš se vedno samo otepati. Da nisem prosila za to. Da jaz tega ne potrebujem. Naj odnesejo tja, od koder so prinesli. Naj zamenjajo za nekaj boljšega. Ne. Treba je sprejeti. Treba je prepoznati svojo lastnino. Moraš uvideti, da je to tvoje in od nikogar drugega. Vrata, skozi katera ne more nihče drug, samo ti. Pojdi skoznja. Skoči.

10.

Samo pripraviš se. Pripraviš na skok. Evo. Ga izvedeš. V skoku bo vse tvoje do zdaj nakopičeno znanje. To bo resnična majhna kapsula znanja. Vizualna kapsula znanja. Še tedne potem ga bo mogoče analizirati. Proučevati vsak njegov posamezni gib, kaj še, tako skočiti bodo učili druge. Učno gradivo boš, za oceno jih bodo spraševali o tebi. Mulci bodo trepetali pred njim, samo da tole opravimo, bodo razmišljali, drugo bo otročja igra. Oboževali jo bodo in sovražili. Zavidali ji bodo in jo malikovali. Tudi kdor je ne mara, bo moral priznati: ja, to je pa dobro naredila, mrha mala, kar je res, je res. Kdor jo ima rad, bo strmel od začudenja, da je lahko bil kdaj tvoj prijatelj. Ja, jaz sem jo poznal, bodo potem izjavljali, bila je prijazna, neposredna, vedno vesela, vsaj na videz. Kogar je spustila dovolj blizu, pa je lahko tudi videl, kaj je pod videzom. Jaz sem bil blizu, bodo potem izjavljali, karseda blizu, bodo potem lagali. Vsiljevali se ji bodo, se prerivali, postavljali k njej, se prilizovali, lagali. Človeški bodo, minljivi. Oprostila jim bom. Že kar zdaj, vnaprej (en avance).

11.

Samo. Ker. Nimaš druge izbire. V ta skok se nagrmadijo vsi dosedanji skoki, vse dosedanje dogajanje. V ta en sam skok. To je bil smisel vsega. Da tega zdaj izvedeš dobro. Seveda bi bilo najlepše, če bi bil možen sinhroni skok. Ta je najbolj senzacionalen. Navsezadnje sta dva stolpa – ali pa sta tudi dva skakalca? Kdo ve. Kdo ve, kdo je tam, v tistem drugem stolpu, in česa so jih učili. Ali znajo kaj takega, kar jim je zdaj v prid. Toliko vsega se učimo v življenju, potem pa znamo v odločilnem trenutku, v finalu (finale), tako malo obrniti sebi v prid. Kaj je več: kar se zdaj samo obrača meni v prid. Vse moje drugo znanje je v tem trenutku nekoristno. Seštevanje, množenje, cestnoprometni predpisi, imena planetov, imena sirov, katera barva gre k čemu, kdo je naslikal sončnice, kateri je prvi Truffautov film, kdo je oče Sophiejinega otroka, kaj je ponavljajoča se mrzlica, kako je mama ljubkovala Pascala, kako se imenuje glavno mesto Ugande in katera reka teče nazaj. Nekoristno, in to vse. Samo to, samo to edino nekaj pomeni. Znati lepo skočiti (savoir faire). In če bi bilo mogoče skočiti sinhrono, si ne bi mogla želeti več. Bilo bi prelepo, bilo bi nepozabno. S kom bi skočila z veseljem? (Temeljno vprašanje.) To le premisli do konca, tako hipotetično. In če bo, skoči. Tudi pri solo skoku bo izstopalo. Verjemi.

12.

Samo pripraviš se na skok in ga izvedeš. Ja, običajno. Četudi priložnost ni običajna. Četudi je priložnost nadvse neobičajna. Četudi je kraj neobičajen. Četudi je razlog neobičajen. Edinstven. Neponovljiv. Nerazložljiv. Neverjeten. Če je šlo s tistega stolpa, bo šlo tudi s tega. Misli si, da si v bazenu, zraven bazena za umetnostne skoke. V bazenu za umetnostne skoke si se prvič borila za življenje. Plavalni vrtec je učil plavanje v otroškem bazenu zraven bazena za skoke. Vsakogar, ki je usvojil osnove plavanja, so vrgli v bazen za skoke. Otroški bazen je bil globok pol metra, bazen za skoke pa deset metrov. Kdor ni mogel priplavati ven, so ga seveda potegnili na suho, a ni mogel več hoditi na plavanje. Utopitev se je zdela boljša možnost kot prenesti to sramoto. Priplavala sem ven. Lahko sem ostala. Pozneje sem razmišljala, če je moj prvi uspeh povezan s tem, verjetno sem si mislila, zakaj bi hodila drugam. Tako sem torej skakala. Veliko, različne skoke, vse bolje. Še ptice so strmele od začudenja. Stolp za umetnostne skoke je bil petnadstropen, ta stolp je visok sto dvajset nadstropij. Jaz sem na stosedmem. Če je šlo s tistega, bo šlo tudi s tega. Tudi s tega se vidi samo voda. Ostalo ni važno.

13.

Samo pripraviš se na skok in ga izvedeš. Počiš jim kompakten mali solo. Toliko od sinhronega skoka, kajti sosednji stolp se je zrušil. Čudno, ker naprej niso zadeli tistega, ampak tega. Pa je vendar tisti odletel prej. Prvi bodo zadnji: včasih ni s tem nič narobe. Zaman si si izbrala hipotetičnega partnerja, resnični stolp hipotetičnega partnerja se je zrušil. Sesul se je vase kot nekdo, ki prejme tragično, neznosno vest, je kot kupček razbeljene žerjavice. Izvedel je, da je konec. Tega ni mogel prenesti; nekaj časa je njegovo ogrodje žarelo kot rentgenski posnetek na slepeče sinjem nebu, potem pa se je predal. Marsikdaj od enega trenutka do drugega umrejo tudi drevesa. Ognjena smrt, rečejo. Samo da drevesa umrejo stoje. Skočimo, dokler ni prepozno.

14.

Samo pripraviš se na skok. Samo pripraviš. Samo pripraviš. Samo pripraviš. Močan veter je. Neobičajno močan veter. Močan veter, kot ga še ni bilo in ga ni moč obvladati. Nenavadno močan veter. Skleneš roke. Stisneš zobe. Zadržiš dih. Zapreš oči.

15.

Samo pripraviš se na skok in. Vedno obstaja in, potem pa in kar naenkrat ne obstaja več. Vedno se zanesemo na to, da in obstaja, tudi izkušnje nam kažejo, da vedno obstaja, saj je najprej prva stvar in potem druga in potem spet neka druga in znova in znova. Življenje je: in.

16.

Samo pripraviš se na skok in vse pokvariš. Preteraš. Izgubiš ravnotežje. Skočiš pred signalom za skok. Skočiš iz ravnine. Skočiš z napako. Ne skočiš z napako, ampak napačno razglasijo tvoj skok. Zavrnejo pritožbo. Sodnik in glavni sodnik sta slepa, toda to vidiš samo ti, ker so vsi slepi, mislijo pa, da vidijo. Ni nove razglasitve, ni novega žrebanja. Nočna mora. Hvala bogu samo nočna mora. Resničnost je lepša. V resničnosti bo uspelo. Ne bi preživela, če ne bi uspelo. Če ne bi uspelo, bi se raje pri štirih letih utopila v plavalnem bazenu za umetnostne skoke. Vendar bo uspelo. Resničnost je vedno lepša.

17.

Pripraviš se na skok in skočiš. V trenutku odskoka (le départ), pravijo, se odvrti pred tabo vse življenje. Moje življenje je niz skokov, enega za drugim, skok na hrbtu skoka. V trenutku odskoka si torej ogledam in ocenim vsak svoj skok. Prizadevam si stvarno oceniti vse dosedanje skoke. To je najtežje. Človek je do svojih skokov vedno pristranski, vedno se najde kakšna razlaga, zakaj je to ali ono uspelo ravno tako in ne drugače, vedno je kakšen vzrok, zaradi katerega pride do posledice, skoka. Stvarno točkovanje, to je najtežje. Če obstaja sodnik, ki točkuje, pravično in poznavalsko, je naša naloga lažja, ker se lahko zanašaš nanj. Če svoje delo opravlja slabo, ga lahko preklinjaš, z njim debatiraš, mu nasprotuješ. Če pa ni sodnika, ker ga ni in konec, če človek točkuje sam, je najtežje. Ker človek vedno ve, kakšni so bili skoki v resnici. Včasih jih točkuje predobro, včasih preslabo, a vedno ve. In nima s kom debatirati. To je najtežje, biti brez debate.

18.

Samo skočiš, in to v letečem položaju z odročenjem. Za opazovanje so ti na voljo: pogled od strani, od spodaj, od zgoraj, navzkriž, spiralno, kockasto; pogled skozi obroč, hašiš, kamfor, ljubezen, smrt, pogled gore, doline, pobočja, sonca, lune, svetovni pogled, zgodovinski pogled, zemljepisni pogled, povprečen pogled, splošni pogled, pasji pogled, hrčkov pogled, makov pogled, meden pogled, celo makovo meden pogled (ob jasnih dnevih), kraljevski pogled, damski pogled in potem spet in spet, vzvratni pogled. To je pri vsem tem dobro. Da je mogoče gledati na najrazličnejše načine.

19.

Stolp.

20.

(Naprej, nazaj, auerbach, delfin, z iztegnjenim telesom, ščuka, skrčka, položaj prosto, salto, vijak, drža rok.)

21.

Močan veter (vent fort).

22.

Končnica (finale). Pripraviš se za skok (la position de départ). Odskok (le départ).

23.

Položaj letenja z odročenimi rokami (la trajectoire), sklenjene roke (les mains réunies), prsti v špički (les orteils pointés), potopitev (pénétration).

24.

Točkovanje (résultat).

 

Dopolni naslednje stavke:

 

Tiha voda …

Ena lastovka …

Majhen korak za človeka …

Moj bog, moj bog …

Prevedla Marjanca Mihelič

O avtorju. Zsófia Bán se je leta 1957 rodila v Riu de Janeiru, odraščala pa je v Braziliji in na Madžarskem. Piše prozo, eseje in kritike. Leta 2007 je v nemščini pri založbi Suhrkamp izšel njen dobro sprejeti prozni prvenec Večerna šola: učbenik za odrasle. Njene zgodbe so bile uvrščene v mnogo … →

Bodi udeležen. Sodeluj. Prijavi se na novice.
Pogovor o tekstu

Pripiši svoje mnenje

Sorodni prispevki
 • Reka

  Anja Mugerli

  V kraju, kjer sem v mladosti živela, so ljudje drug o drugem vedeli vse. Vedeli so denimo, kdo je s kom prešuštvoval. Vedeli so, da mehanikov sin ni … →

 • Zahvalni dnevi

  Zuska Kepplová

  Ko je k nam prišla mama, je najprej nosila moje copate. Potem sem ji v kitajski trgovini z mešanim blagom kupil nove. Nakupil sem vse, kar bi ji … →

 • Besede

  Neža Ambrožič

  Ena nogavica, druga nogavica. Vijoličasti sta in visoki, dolge noge ženske, ki se oblači, pokrijeta skoraj v celoti, le drobnemu paščku kože pustita, da pokuka na plano, preden … →

Izdelava: Pika vejica