Urška P. Černe

Urška P. Černe

Urška P. Černe (1971), medkulturna posrednica, juristka (kazensko pravo), univ. dipl. nemcistka in lit. komparativistka. Prevaja iz nemščine in v tandemih tudi vanjo, poezijo, prozo, dramatiko, humanistiko. Izvaja vaje za literarno in humanistično prevajanje na Filozofski fakulteti v Mariboru, mentorica ITAT Gradec Premuda, MKC Maribor prevodna kritika. Sovretova nagrada 2008 (A. Maier, Litera), Premiji DSKP za vrhunske dosežke 2010 (poezija Dursa Grünbeina, ŠOU) in 2013 (K. Venemann, Slovenska matica). Od 1999 mednarodne štipendije, nazadnje 2011 – Translator in residence, Švica, in 2013 Alfred Toepfer Stiftung in Goethe Institut. Članica komisije za mednarodno sodelovanje in promocijo na MzK, vodja Festivala Pranger.

Avtorjevi novejši prispevki
  • Saj ste hoteli kaj romantičnega, ali ne? 

    V spomin na Petra Kolška tokrat še na spletu objavljamo intervju – prvi s Kolškom sploh –, kot je leta 1999 izšel v reviji Literatura, ponatisnili pa smo ga tudi že v jubilejni 150. številki intervjujev decembra leta 2003.

  • Kaj bi bilo, če ne bi bilo?

    V letošnjem letu 60-letnico obstoja med drugim praznujejo pesnik in prevajalec Boris A. Novak, prevajalca Srečko Fišer in Štefan Vevar, … →

Vsi avtorjevi prispevki

Izdelava: Pika vejica