Tomaž Toporišič

Tomaž Toporišič

Tomaž Toporišič je dramaturg in gledališki teoretik, izredni profesor za področje dramaturgije in scenskih umetnosti na AGRFT Univerze v Ljubljani, kot gostujoči predavatelj pa izvaja tudi predmet Sociologija gledališča na Filozofski fakulteti UL. Je avtor številnih razprav in znanstvenih monografij o gledališču in uprizoritvenih praksah: Med zapeljevanjem in sumničavostjo, slovensko gledališče druge polovice XX. stoletja (2004), Ranljivo telo teksta in odra (2007), Levitve drame in gledališča (2008) ter Medmedijsko in medkulturno nomadstvo (2018), ter sourednik monografij Drama, tekst, pisava (2008) in Occupying Spaces: Experimental Theatre in Central Europe (2010). Za svoje delo je prejel več nagrad. E-mail naslov: tomaz.toporisic@guest.arnes.si

Avtorjevi novejši prispevki
  • Hlapci kot paradigma slovenstva?

    Zdi se, da so branja ali uprizarjanja Cankarja, naj gre za Hlapce, Pohujšanje ali druge igre, stvar začasnih interpretacij ob ojdipovskem kompleksu največjega mita slovenske politike, tudi politike tekstov in odra.

  • Pohujšanje v družbi spektakla

    Mnoštvo drobnih detajlov, ki proizvajajo nove in nove pomene, atmosfere, sproža v gledalcu vrsto interpretacij, sugestij, podob, v katerih se zrcali resničnost: tista Cankarjevih (anti)junakov in tista baudrillardovskega postmilenijskega sveta simulakra, v katerem razpoznavamo same sebe.

Vsi avtorjevi prispevki

Izdelava: Pika vejica