Tom Van de Voorde

Tom Van de Voorde

Tom Van de Voorde je pesnik in esejist. Rojen je v Gentu, tekoče govori tri jezike in prevaja ameriško poezijo v nizozemščino. Leta 2008 je izdal svojo prvo pesniško knjigo, zbirko »sodobnih pesniških krajin« z naslovom Vliesgevels filter, ki je bila nominirana za nagrado C. Buddingh Prize za najboljši prvenec na mednarodnem pesniškem festivalu v Roterdamu. Njegovo delo je prevedeno v sedem jezikov, Tom pa jo je predstavljal na mnogih festivalih po vsem svetu. Leta 2013 je izšla njegova druga zbirka Liefde en aarde (Ljubezen in zemlja), ki izpostavlja mikroskopske podobe političnih in ekonomskih problemov. Zbirka je v glavnih belgijskih in nizozemskih revijah naletela na dober odziv, bila pa je tudi nominirana za eno izmed najpomembnejših belgijskih nagrad za poezijo, nagrado Hermana De Conincka.

Njegovi eseji se dotikajo tem, kot so Kalifornija, Arkadija, večna mladost, a tudi sovražniki, Madonna, revolucionarji, folkovska glasba in ameriški komunisti. V zadnjih letih je prevajal Wallacea Stevensa in Michaela Palmerja. Do leta 2010 je bil belgijski urednik portalov lyrikline.org in Poetry International Web. Leta 2010 je postal vodja literarnega programa v umetniškem centru Bozar v Bruslju, kjer organizira literarne dogodke in projekte, med drugim s pisatelji, kot so Anish Kapoor, Per Kirkeby, Cy Twombly in Jeff Wall.

Avtorjevi novejši prispevki
  • *

    Z Bertoltom Brechtom zajtrkujem pod lipo. Moj krožnik je obarvan rumeno, njegov oranžno. Jajce na oko, razcveteno med nama obema, … →

Vsi avtorjevi prispevki

Izdelava: Pika vejica