Tina Bilban

Tina Bilban

Tina Bilban deluje kot raziskovalka, avtorica in kritičarka, največkrat na prehodih med literaturo, filozofijo in znanostjo, lokacijsko pa skače med Ljubljano in drugimi točkami na zemljevidu Evrope. Posledice te raztrosenosti so med drugim doktorsko delo in nekoliko poljudnejša knjiga o pojmu časa v filozofiji, fiziki in literaturi, in zbirka kratkih zgodb Interferenca. Trenutno še vedno prepričuje kvantne fizike, kako kul je fenomenologija, vedno bolj pa se ukvarja predvsem s prikazom znanosti v otroški literaturi, seveda znova raztroseno, na več točkah pred produkcijo in po njej. Je tudi članica strokovne komisije za izdajo Priročnika za branje kakovostnih mladinskih knjig.

Avtorjevi novejši prispevki
 • Med filmom in knjigo

  Preteklo desetletje je bilo desetletje serij; vse serije, ki so me v zadnjem času zares potegnile, so bile ustvarjene po literarnih predlogah.

 • Ukradeni čas

  Praznični december: razmislek o času, ki bi ga pravzaprav morali podariti namesto vseh teh daril, ki jih že imamo, a so konec koncev samo nadomestek za tisto pravo darilo v obliki časa.

 • O polkritikih in polavtorjih

  Za degradacijo ustvarjanja in/ali reflektiranja mladinske literature ne poznam in ne najdem pametnega, jasno izraženega, na primer literarnoteoretskega argumenta.

 • New York, New Crobuzon in zakaj so knjige fajn

  Z vsako knjigo je v našem jeziku več besed. Z vsako novo je manj možnosti, da bi se lahko naš jezik kadarkoli preslikal v drugega. Z vsako novo je več možnosti, da drugega vsaj približno razumemo.

 • Dve kulturi

  Srečanja med dvema kulturama so vedno pogostejša in odmevna, kaže se, da interes za poglobitev dialoga obstaja na obeh straneh zaliva. A vendarle se zdi, da se vedno znova srečujemo na večjih ali manjši čolnih ali provizorično zgrajenih splavih sredi zaliva.

Vsi avtorjevi prispevki

Izdelava: Pika vejica