Katarina Majerhold

Katarina Majerhold

Katarina Majerhold je diplomirala in magistrirala iz filozofije na oddelku za filozofijo Filozofske fakultete v Ljubljani. Študirala je tudi v tujini (Danska, Norveška). Ukvarja se s filozofijo ljubezni, čustev, filozofskim svetovanjem in etiko, občasno tudi s pisanjem scenarijev za igrane in dokumentarne filme za RTV Slovenija. Občasno piše poezijo in kratko prozo, ki ju objavlja v raznih medijih, od revij do radija. Je tudi nekdanja glavna urednica Andragoških spoznanj in članica uredništva (2008-2011), nekdanja članica uredništva Sodobnosti (2002-2012) in v uredniškem odboru Časopisa za kritiko znanosti (1998-). Izdala je tudi vrsto knjig, leta 2012 knjigo Živeti (Koda) in Ljubav u filozofiji (Psihopolis), leta 2015 Ljubezen skozi zgodovino (Mladinska knjiga/CZ), leta 2016 Love, Its Origin and Modifications (Založba Obzorja) in leta 2017 knjigo Čustveni izzivi (Rokus-Klett). Članke je objavljala tudi v knjigah v tujini (ZDA, Kanada, Brazilija, Nemčija). Leta 2017 je objavila članek “History of Love” v Internet Encyclopedia of Philosophy.

Avtorjevi novejši prispevki
 • Lezbijka in Rozamunda 3

  So mi rekli, kako sem lahko vrsto let dopustila, da je Rozamunda počela, kar je želela? Ali se nikoli nisem vprašala, ali je seksala še s kom drugim, ko še nisva bili povsem skupaj in dokler ni postala moja edina? 

 • Lezbijka in Rozamunda 2

  Odgovorim, da Rozamunda ni fantazma, ampak muza in da sva se spoznali na snemanju kratkega, a sladkega lezbičnega ljubezenskega filma po mojem scenariju »Four Season Gifts«. Pravzaprav sem Rozamundo k igranju glavne vloge povabila jaz. Na moje začudenje in veliko veselje je vlogo sprejela. 

 • Lezbijka in Rozamunda

  Sanjala sem, da sem se zaljubila v Rozamundo, a ne v turjaško, ampak … tisto, ki je igrala v nekaj filmih in nanizankah. Ker imam spletno stran, kjer delam intervjuje s takšnimi, kot je ona, sem jo prosila za intervju, pa je rekla, da je slavna, iz Londona, in njen film ravno v postprodukciji, jaz pa sem zgolj neka neznana lezbijka s spletno stranjo.

 • Kako bi konkretno pomagala filozofija?

  Barbara Vogrinec Švigelj je z Mojco Zvezdano Dernovšek, Luko Agrežom, Anjo Ibrčič in Draženom Šumigo napisala Priročnik o izkušnji osebnostne motnje (Založba ZRC, 2021), saj se zadnja leta ukvarja s pomočjo ljudem v duševnih težavah. Sicer pa je knjiga Pomagala bi filozofija, ki je njen prvenec, prav tako usmerjena v pomoč drugim, predvsem t.i. ranljivim skupinam.

 • »Naredili bomo človeka 21. stoletja: to bomo mi sami«

  Drobna, pomembna in še danes navdihujoča teksta – spisa »Socializem in človek na Kubi« (objavljen leta 1965) ter »Sporočilo Trikontinentali« (1967) – se osredotočata na najpomembnejšo teoretsko misel in aktivistično delovanje Cheja Guevare (1928–1967), kjer bo revolucionarni boj omogočil uspešen prehod človeštva iz imperialistično-kapitalistične v socialistično in kasneje komunistično družbeno obliko.

Vsi avtorjevi prispevki

Izdelava: Pika vejica