Aksinia Mihailova

Aksinia Mihailova

Aksinia  Mihailova, bolgarska pesnica in prevajalka, rojena na severozahodu Bolgarije, diplomirala na Univerzi Sv. Kliment Ohridski v Sofiji iz francoščine in slavistike, je avtorica šestih pesniških zbirk v bolgarščini (Zelišča spanja, 1994, Mesec v praznem vagonu, 2004, Trije letni časi, 2005, Najnižja plast neba, 2008, Po gumbih odpeti telo, 2001, Sprememba v ogledalih, 2015), lansko leto pa je napisala še svoj prvenec Ciel à perdre (Lahko izgubiš nebo) v francoščini, ki je izšel v najprestižnejši Gallimardovi zbirki Collection Blanche, zanj pa je novembra 2014 prejela tudi eno od najpomembnejših francoskih pesniških nagrad Prix Apollinaire. Za svoje delo je prejela tudi več bolgarskih literarnih nagrad, je članica bolgarskega Društva pisateljev, bolgarskega PEN ter Društva bolgarskih literarnih prevajalcev. Njene pesmi so prevedene tudi v številne evropske jezike, razen tega pa tudi v turščino, kitajščino in japonščino, samostojno pa so izšle v slovaščini in v arabščini.

Na temo pričujočih pesmi je nekaj svojih del ustvarila tudi slikarka Radostina Doganova, ki je razstavljala že v Bratislavi in Berlinu, 23. Aprila pa bo imela otvoritev razstave tudi v Ljubljani v Art Salonu Aleksandra Zeddies.

 

Avtorjevi novejši prispevki
  • Geneza

    I. Počasi, po gumbih odpeti telo ko hlastaš za zrakom kot zrela kostanjeva ježica razklene svoje bodeče pesti. Najpomembnejše se … →

Vsi avtorjevi prispevki

Izdelava: Pika vejica