Obsesija paše na tešče 

Esad Babačić

Komadov, s katerimi sem zapravil življenje, je bilo vsaj pri meni vedno preveč. Pravzaprav jih je bilo toliko, da ne morem izluščiti tistih, ki so mi vmes morebiti rešili življenje. Pa je bilo gotovo tudi nekaj takšnih. Recimo kakšen od Velvet Underground, ki so bili vedno moja vez z dušo, ki je bila nepovratno izgubljena, ko sem prvič slišal pravi rokenrol. Ko slišim njih, slišim upanje, čeprav vem, da je vse že zdavnaj izgubljeno. Tako je to z rokenrolom: vedno te pozdravi z napačne strani ulice. In dokler sam ne izgubiš upanja, ga tudi on ne bo izgubil. 

Bodi udeležen. Sodeluj. Prijavi se na novice.
  • Robni zapisi (k atomiziranemu radikalizmu)

   Sergej Harlamov

   Kriminalec, norec in samomorilec. Njihov kriminal, njihova norost, njihova smrt izražajo upor uničenega proti svojemu uničevanju. – Gudrun Ensslin

    

   I.

   sleherna
   tvoja celica
   postaja
   teroristična

   izmuči in uniči
   svoje telo
   preden ga delodajalec
   in njegova premoč

    Preberi

   27. maja 2022 | Poezija

  • Brskanje po pisanem pepelu

   Dževad Karahasan: O čem pripoveduje pepel? (romaneskna trilogija), Beletrina

   Muanis Sinanović

   S prevodom Vonja po strahu se zaokrožuje slovenski prevod Karahasanove trilogije o življenju velikega perzijskega polimata – matematika, astronoma, pesnika – Omarja Hajama. Nabor treh romanov nosi krovno ime O čem pripoveduje pepel?. Gre za nenavadno ambiciozen pisateljski projekt, na katerega se je avtor med drugim pripravljal tudi z zelo poglobljenimi študijami vsakdanjega življenja v srednjeveškem seldžuškem imperiju.

   Preberi

   26. maja 2022 | Esej, kolumna

  • Sedem mikrozgodb

   Prevod: Primož Čučnik

   Zvonko Karanović

   Dvakrat je močno zažvižgala in njen avtomobil se je sam od sebe odpeljal s policijskega parkirišča in prišel ponjo. Zapisnik o tem incidentu je bil dolg več kot tisoč strani.

   Preberi

   25. maja 2022 | Proza

  • S tradicijo prepleten feniksovski vzlet

   Dževad Karahasan: Vonj po strahu ,prevedla Jana Unuk. Ljubljana: Beletrina, 2022. (Knjižna zbirka Beletrina)

   Jasna Lasja

   Založba Beletrina je konec leta 2018 izdala roman Seme smrti kot prvi del romaneskne trilogije Kaj pripoveduje pepel bosanskega romanopisca, kratkoprozaista, dramatika, esejista, literarnega in gledališkega teoretika ter predavatelja na evropskih univerzah Dževada Karahasana.

   Preberi

   23. maja 2022 | Kritika, komentar

  • Po Jernejevem vzoru

   Karlo Hmeljak

   Vprašam se: / »kaj delaš v kuti?« / In mislim kajuti, / ki jo voda nosi. // Ki jo vidim na njivi / med Bečem in Brnom.

   Preberi

   20. maja 2022 | Poezija

  • Vse te drobne apokalipse sveta

   Tomo Podstenšek: Zgodbe za lažji konec sveta Miš, Dob pri Domžalah 2021 (*kratke)

   Silvija Žnidar

   Za T. S. Eliota se v Votlih ljudeh konec sveta ni zgodil s pokom, temveč s hlipanjem. Tudi v najnovejši zbirki kratkih zgodb Toma Podstenška s pomenljivim naslovom Zgodbe za lažji konec sveta smo – razen zaključnega teksta – daleč stran od velikega, apokaliptičnega poka, srečujemo se predvsem s posamičnimi, individualnimi kataklizmami, z besedili, ki svojih likov ne spodnesejo v veliki eksploziji, ampak deluje, kot da so posrkani v neki kaotičen, nenaden trzljaj, ali jih morda pokosi banalna rutina (lastnega življenja) ali pa jih izniči bizarna situacija.

   Preberi

   19. maja 2022 | Kritika, komentar

  • Kamni z Marsa

   Maja Drolec

   Povzetek: V zgodbah nastopajo kamni z Marsa; »za polnilnico upanja, ki so vztrajno in dolgo potovali, in so končno našli svoj cilj, besede, ki so ostale na ustih, nikoli izgovorjene želje, neme kot kamen, ki je čakal, da ga nekdo izpuli, odvali, zdrobi, v prah, zemljo, v rodovitno prst«.

   Preberi

   18. maja 2022 | refleksija

  • Potovanje skozi prostranost

   Uvodnik revije Literatura 371

   Janja Vollmaier Lubej

   »Tujcu na poti preti polno nevarnosti in preizkušenj, vendar ni slajšega kot vživljanje v Tuje. Enkrat se dokoplješ do spoznanja, da bi, brez pretiravanja, lahko tu živel. In nič ni nenavadnega, če že naslednji dan želiš ostati in živeti samo tu.«

   Preberi

   17. maja 2022 | Uvodnik

  • Kako utripa ptičje srce med selitvijo

   Kristina Kočan: Selišča, Litera, Maribor 2021

   Veronika Šoster

   Selišča, gobišča, rečišča, sečišča, sončišča, zgoščišča, središča, zidišča, gnezdišča, mejišča … Ob tem seznamu se ne zavemo le tega, kako bogat jezik je slovenščina, temveč tudi zanimive lastnosti besed, ki se končajo na -išče, da določajo neki širši prostor ali skupek. Selišča, peta pesniška zbirka Kristine Kočan, tako že z naslovom priklicujejo množico asociacij in mnogoterih pomenov, ki se bodo razpirali med stranmi, sporočajo pa tudi to, da lahko pričakujemo premišljeno igro z jezikom.

   Preberi

   16. maja 2022 | Kritika, komentar

  • 2 pes & mi

   Anja Silovšek

   Dinozavri

    

   Dinozavri so umrli spomladi tako kot
   tudi mi krepamo od sonca.
   V glavnem mestu srkam Whiskey
   in bulim v baročno krhkost boja.
   Na najbolj temni strani sence
   Patty Smith dela reklamo
   za kovčke;
   nihče ni zloben, vsi smo le
   zelo nevarni.Preberi

   13. maja 2022 | Poezija

  • Najbolj pasivna je pozicija ciničnega kritika, ki problematizira vsakršen poskus spremembe

   Intervju z Žigo Divjakom

   Evelin Bizjak

   Žiga Divjak je angažiran gledališki ustvarjalec, ki razstira drobovje družbene neenakosti, gledališče pa s sredstvi, ki izhajajo iz temeljnih določil gledališkega dogodka, kot so strnjena časovnost, živa prisotnost in kolektivnost, preoblikuje v prostor za osebno in politično transformacijo posameznika.

   Preberi

   12. maja 2022 | Intervju

  • Dionizovi prašički

   Iz kratkoprozne zbirke "Ženska hiša", ki bo kmalu izšla pri založbi Goga.

   Mirana Likar Bajželj

   Maarit je s Finske. Pred njo nisem poznala nikogar od tam. Na študiju smo zbrani z vseh vetrov. Mednarodno pravo pač. Za razliko od večine kolegov Maarit ve, kje je Slovenija, in je nikoli, ampak res nikoli, ne zamenjuje z Slovaško, kar je za bodočo strokovnjakinjo, specializirano za mednarodno pravo, sicer pričakovano, a ne samo po sebi razumljivo.

   Preberi

   11. maja 2022 | Proza

  • Merzouga

   kolumna

   Lara Gobec

   Po dvanajsturni vožnji skozi nočno rdečico Atlasa in poslušanju nečesa, kar je verjetno arabska oblika turbofolka, nas, tihe ujetnike avtobusa z dvainpetdesetimi sedeži, končno pogoltne dolgo pričakovani saharski veter. Naokrog se širi peskasta megla, ki skriva dupline hiš domačinov, kot bi jih ščitila pred zunanjimi obiskovalci, ki so s težavo preživeli ostre ovinke in vso noč bruhali. Vsa sivkasta me spremlja še ves popoldan, ko se v recepciji našega puščavskega gostitelja ovijam v zamrznjeno plastenko vode, upajoč, da bo naslednji zamah Sahare nekoliko hladnejši.

   Preberi

   10. maja 2022 | Esej, kolumna

  • Ta, ki ga hočemo

   Carlos Pascual: Nezakonita melanholija. Prevod: Mojca Medvedšek LUD Šerpa, Ljubljana 2020 (Klasična šerpa).

   Marin Justin

   Nezakonita melanholija je tretja zbirka za objavo v slovenščini napisanih tekstov Carlosa Pascuala, »počasnega turista« iz Mehike, ki je, kot pravi sam, Ljubljano najprej želel uporabiti kot izhodišče za raziskovanje Vzhodne Evrope in Balkana, potem pa se je tu ustalil, začel pisati za slovenske časopise in ustanovil svoje neodvisno gledališče. Njegove tekste smo v prevodih Mojce Medvedšek tako lahko najprej brali v Delu, Dnevniku, Literaturi, Sodobnosti in drugih revijah, nato pa so bili izdani še v samostojnih zbirkah: pred Nezakonito melanholijo sta izšli še zbirki O služkinjah, visokih petah in izgubljenih priložnostih (LUD Šerpa, 2015) in Debeli zidovi, majhna okna (Cankarjeva založba, 2017).

   Preberi

   9. maja 2022 | Kritika, komentar

  • V Odeso (za Richarda)

   prevod: Neža Vilhelm

   Jennifer Clement

   Če bi lahko napisala vodo, bi plaval / ali pil, ko bi napisala morje, ocean, / bi popil poln kozarec.

   Preberi

   6. maja 2022 | Poezija

  • Za koliko deklic in koliko medvedov je prostora v Puhljevem gozdu?

   Stefan Boonen in Tom Schoonooghe: Najdenka iz Puhljevega gozda. Prevedla Stana Anželj, KUD Sodobnost International, 2021

   Gaja Kos

   Podnaslov knjige, ki ne skopari z besedami (»O naplavljeni deklici, enajstih sinovih, sakramejnski strejli, Matildi, medvedu, superovačih, teti Idalik, grompoku, duhovih in vasici«), vsekakor zbudi bralčevo radovednost, saj nakazuje v smer celega kupa možnih zapletov in razpletov, skratka super živahnega dogajanja. In slednje tudi res dobimo.

   Preberi

   5. maja 2022 | Kritika, komentar Trampolin

  • Homo carbonensis

   Sebastijan Pešec

   Elipsasti avditorij je razsvetljen z umetno svetlobo, ki enakomerno žari iz gladkega, ravnega stropa in oponaša opoldansko sonce. Udobni naslanjači, mehke preproge in blazine na vseh dvignjenih podestih so polni ljudi, ki žvečijo različne prigrizke. Vsi tisti, ki sedijo v vrstah stran od sredine, imajo na enem ali dveh ušesih elektronske naprave lijakaste oblike. Na sredini prostora, na najnižji točki, je raztegnjena velika blazina, na kateri leži šest ljudi, z glavami, oprtimi na dlani.

   Preberi

   4. maja 2022 | dramatika

  • Knjižni prehodi

   kolumna

   Andrej Blatnik

   Še nedavno smo za zapuščanje doma (prek državnih, občinskih ali še kakih tesnejših meja) potrebovali samo nekaj časa in denarja, ne pa tudi različnih potrdil in najnovejših informacij, katera od njih zdaj veljajo in učinkujejo. Nekateri v zadnjih sproščanjih vidijo znak, da se ti časi vračajo. Drugi so prepričani, da potovanja nikoli več ne bodo enaka, in si »za vsak primer« skrbno obnavljajo domače zaloge za preživetje, ki so si jih nakopičili ob začetku koronalizacije.

   Preberi

   3. maja 2022 | Esej, kolumna

  • Albini Pandur

   Tibor Hrs Pandur

   Kako povzet življenje človeka v parih stavkih, v nekaj besedah?
   Kako se zahvalit, kako se oddolžit, kako povrnit desetletja ljubezni
   nekomu, ki je svoje življenje posvetil ohranjanju tvojega? Nekomu, ki je
   nešteta leta skrbel zate, te hranil (pa ne samo s hrano), te poslušal, te
   omogočal in razumel.
   Nekomu, ki je svojim najbližjim omogočal svobodo, ki je sama kot otrok
   ni imela? Kako?
   Albina, babi, je bila in je, nenehna sila podpore,
   najvztrajnejša sila radodarnosti,Preberi

   29. aprila 2022 | Poezija

  • O senzacionalističnih blurbih

   Karine Tuil: Človeške stvari. Prevod: Janina Kos. Ljubljana: Mladinska knjiga, 2021 (Kapučino)

   Martin Justin

   Me too je verjetno eno najpomembnejših družbenih gibanj zadnjih petih let. Zato ni čudno, da ob vsaki dobri stvari, ki jo prinese, najrazličnejši ljudje opozorijo na vsaj pet drugih domnevno grozno slabih stvari, ki nas zaradi gibanja morda čakajo v prihodnosti.

   Preberi

   28. aprila 2022 | Kritika, komentar

Izdelava: Pika vejica